Huisartsen van De Regent kaarten de lange wachtlijsten in de GGZ aan

“Er zijn sterke maatregelen nodig om de goede verslavingszorg en brede psychiatrische zorg in België écht toegankelijk te maken”

In de krant De Standaard konden we het schrijnende verhaal lezen van Ali. Ali was patiënt binnen het wijkgezondheidscentrum De Regent in Antwerpen-Noord en was daar binnengestapt met de vastberadenheid om af te kicken. Ondanks verwoede pogingen van zijn huisartsen kon hij niet terecht in een ontwenningskliniek. Enkele maanden geleden is hij gestorven.

Zijn huisartsen kaarten in een opiniestuk in De Standaard de lange wachtlijsten aan: “U wilt afkicken? Sorry, geen plaats”
Het verhaal van Ali is slechts één verhaal uit de dagelijkse praktijk, maar het legt een frustratie bloot over het ontoereikende psychiatrische hulpaanbod dewelke ook herkend wordt in onze andere centra. De huisartsen van De Regent vragen sterke structurele en organisatorische maatregelen om de goede verslavingszorg en brede psychiatrische zorg in België écht toegankelijk te maken:

“De verslavingszorg werkt goed áls de patiënt eenmaal binnen is. Steeds opnieuw botsen onze patiënten op de gesloten deuren van de psychiatrie. Die blijven stevig dicht door wachtlijsten en patiëntenstops, zowel ambulant als residentieel, zelfs als de huisarts aandringt.

“Wekelijks zien we patiënten die we niet de gepaste psychische hulp kunnen bieden wegens te weinig capaciteit voor opnames en plaatsgebrek in de ambulante hulpverlening. Mantelzorgers nemen zo veel mogelijk zorg op zich, terwijl iedereen aanvoelt dat de situatie onverantwoord is. In specifieke urgente gevallen zijn er noodopties, maar wanneer iemand niet rechtstreeks ‘gevaarlijk’ is voor zichzelf of anderen, is er weinig hulp beschikbaar. Binnen het brede psychiatrische spectrum, en in het bijzonder voor de ontwenning van harddrugs, ervaren wij dat het heel moeilijk is om hulp te vinden voor onze patiënten. […]”

Met dank aan de huisartsen van De Regent (Nele Augustyns, Victor Camerlynck, Yet Ceulemans en Annemie Michiels) voor het delen van dit verhaal.

Verder lezen kan u als abonnee van De Standaard via onderstaande links.

Het artikel: “Afkicken? Gelieve vier tot vijf weken te wachten”

Het opiniestuk: “U wilt afkicken? Sorry, geen plaats”

Deel dit artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn