Geïnteresseerd in het opstarten van een wijkgezondheidscentrum? Wij bieden ondersteuning en begeleiding bij elke stap van het proces.

Start een WGC
Waarom een WGC starten?
Een wijkgezondheidscentrum (WGC) biedt toegankelijke, kwaliteitsvolle en multidisciplinaire eerstelijnszorg. Door verschillende disciplines onder één dak samen te brengen, bevordert een WGC een integrale en continue zorgverlening, gericht op zowel gezondheid als welzijn. Dit model versterkt niet alleen de individuele zorg maar draagt ook bij aan een gezondere gemeenschap.
Meer informatie over het concept wijkgezondheidscentrum vind je hier.
Voordelen van een WGC

Toegankelijke en betaalbare gezondheidszorg

Multidisciplinariteit en geïntegreerde zorg

Solidariteit en duurzaamheid in de gezondheidszorg
Veelgestelde vragen
Wat is de missie en visie van een wijkgezondheidscentrum?
Een wijkgezondheidscentrum wil met zijn werking bijdragen aan een open, solidaire, rechtvaardige en duurzame samenleving met aandacht voor diversiteit in al zijn aspecten. Meer informatie over het zorgmodel vind je hier.
Hoe wordt het werkingsgebied van een wijkgezondheidscentrum bepaald?
Het werkingsgebied van een wijkgezondheidscentrum is de geografische zone waarin volledige zorg, inclusief thuiszorg, wordt aangeboden. Deze zone wordt bepaald op basis van geografische bereikbaarheid, het bestaande zorgaanbod en de capaciteit van het centrum om zorgcontinuïteit te garanderen. Het wijkgezondheidscentrum bepaalt zelf het werkingsgebied, maar het moet goedgekeurd worden bij de forfaitaanvraag.
Hoe financier je de opstart van een wijkgezondheidscentrum?
De primaire financieringsbron is het forfait. Daarnaast zijn subsidies via VIPA, Impulseo en loonsubsidies mogelijk. Je kan meer info inwinnen over de opstart van een WGC in de gratis startgids. Vraag nu je startgids aan.
Welke disciplines zijn minimaal nodig in het zorgteam om geïntegreerde en toegankelijke zorg aan te bieden?
De minimale bezetting van een WGC bestaat uit minstens één voltijds equivalent huisarts, een verpleegkundige en maatschappelijk werk. Deze kern kan worden aangevuld met andere disciplines zoals kinesitherapeuten, diëtisten, psychologen of gezondheidspromotoren, afhankelijk van de noden van de wijk en de financiële middelen.
Hoe zorgen we voor een marktconform en rechtvaardig loonbeleid?
Alle medewerkers van een wijkgezondheidscentrum zijn in loondienst volgens de IFIC-barema’s en vallen onder paritair comité 330. Dit zorgt voor sociale bescherming en een uniforme samenwerking.
Interesse?
De Vereniging van Wijkgezondheidscentra helpt initiatiefnemers graag bij de oprichting van een wijkgezondheidscentrum. We bieden ondersteuning aan iedereen die het concept wijkgezondheidscentrum wil onderschrijven.
Verschillende opstartscenario’s
Er zijn meerdere manieren om een wijkgezondheidscentrum op te starten. Elk scenario brengt eigen uitdagingen met zich mee:
- Omschakeling van een bestaande huisartsenpraktijk
- Nieuw WGC op een nieuwe locatie
- Uitbreiding door een bestaand centrum: het wijkgezondheidscentrum richt in de directe omgeving een nieuw centrum op om de capaciteit te vergroten
Gratis startgids voor wijkgezondheidscentra
Om geïnteresseerden op weg te helpen, ontwikkelden we een digitale startgids. Deze gids biedt een overzicht van alle stappen die nodig zijn om een wijkgezondheidscentrum succesvol op te starten.
Neem vrijblijvend contact met ons op om de gids aan te vragen.
