Ontdek het dichtsbijzijnde wijkgezondheidscentrum in jouw buurt en maak kennis met hun uitgebreide zorgaanbod.

Vind jouw WGC
Vind jouw WGC
Veelgestelde vragen
Overzicht van wijkgezondheidscentra
Je kan een wijkgezondheidscentrum in jouw buurt vinden door je postcode of woonplaats in te geven. Ga bij het desbetreffende wijkgezondheidscentrum na of jouw adres binnen het werkingsgebied valt.
Veelgestelde vragen
Wat als er geen wijkgezondheidscentrum in mijn buurt is?
Geen wijkgezondheidscentrum in jouw buurt? Vind een huisarts via de website van de Orde der Artsen.
Wat houdt het werkingsgebied van een wijkgezondheidscentrum in?
Het wijkgezondheidscentrum richt zich tot alle bewoners van een geografisch omschreven werkingsgebied. Iedereen die in het werkingsgebied woont, kan zich inschrijven in een wijkgezondheidscentrum, zolang er nog voldoende capaciteit is. Familieleden van ingeschreven patiënten kunnen zich steeds inschrijven. Neem contact op met het wijkgezondheidscentrum in jouw buurt om te informeren of u binnen het werkingsgebied woont.
Waarom heeft een wijkgezondheidscentrum een afgebakend werkingsgebied?
Door zich te richten op een afgebakende regio begrijpt een wijkgezondheidscentrum beter wat de lokale gezondheidsnoden zijn en kunnen ze hun aanbod hierop afstemmen. Daarnaast kunnen ze thuiszorg haalbaar en efficiënt organiseren.
Waarom moet ik me inschrijven bij een WGC?
Een wijkgezondheidscentrum werkt volgens het principe van forfaitaire betaling. Dat wil zeggen dat het centrum een vast bedrag ontvangt per ingeschreven patiënt. Om dit bedrag te berekenen moeten de mutualiteiten dus weten wie bij het WGC is ingeschreven.
Hoe schrijf ik me in bij een WGC?
Neem contact op met het wijkgezondheidscentrum om te informeren naar hun inschrijvingsprocedure. Vaak kunt u een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek en wordt u gevraagd uw identiteitskaart en gegevens van uw ziekenfonds mee te brengen.
Welke diensten biedt een wijkgezondheidscentrum aan?
De aangeboden diensten kunnen per WGC verschillen, maar omvatten doorgaans minstens huisartsenzorg, verpleegkundige zorg, kinesitherapie, gezondheidspromotie en maatschappelijk werk. De meeste wijkgezondheidscentra bieden ook andere diensten aan, zoals bijvoorbeeld diëtiek, tandheelkundige zorg of psychologische zorg. Check hiervoor de website van het wijkgezondheidscentrum in jouw buurt.
Kan ik voor spoedgevallen terecht bij een wijkgezondheidscentrum buiten de openingsuren?
Voor dringende medische hulp buiten de openingsuren van het wijkgezondheidscentrum kunt u terecht bij de huisarts van wacht via het nummer 1733. Vermeld dat u patiënt bent bij een wijkgezondheidscentrum. De consultatiekosten betaalt u zelf en worden nadien (gedeeltelijk) terugbetaald.
Kan ik bij een wijkgezondheidscentrum terecht voor specialistische zorg?
Wijkgezondheidscentra bieden eerstelijnszorg aan. Voor specialistische zorg kunt u doorverwezen worden naar een specialist. De kosten voor deze consultaties worden niet door het wijkgezondheidscentrum gedekt en vallen onder de gebruikelijke terugbetalingsregeling van uw ziekenfonds.