“De oorzaak achter de oorzaken” van ongezond gedrag.  

Onze bijdrage aan de inspiratiegids rond het Gedragswiel van het Instituut Gezond Leven

Gezondheidspromotie vraagt een brede kijk om rekening te houden met sociale ongelijkheid in gezondheid. In de inspiratiegids rond het Gedragswiel van het Instituut Gezond Leven lees je op pagina 49 een interview met onze VWGC-collega Veerle Vyncke, eveneens experte op vlak van gezondheidspromotie en sociale ongelijkheid.

Veerle illustreert het abstracte begrip gezondheidsongelijkheid aan de hand van een voorbeeld uit de praktijk van de wijkgezondheidscentra en vertelt het verhaal van Ahmed en zijn gezin. Compententies en drijfveren zijn maar een deel van het verhaal als je kijkt naar wat gezondheid bepaalt. De context waarin iemand woont, werkt & leeft vormt zijn/haar gezondheidskeuzes en vormt “de oorzaak achter de oorzaken” van ongezond gedrag of gezondheidsproblemen. Aandacht voor sociale determinanten van gezondheid is dus essentieel.

Het verkleinen van gezondheidsongelijkheid staat centraal binnen de werking van de wijkgezondheidscentra.

“Het zijn onrechtvaardige verschillen tussen groepen in de samenleving op het vlak van gezondheid, gezondheidsgedrag en levensverwachting. […] De verschillen zijn enorm!”

 

De volledige bijdrage kan je hier lezen op p.49 in de inspiratiegids op de website van het Instituut Gezond Leven.
Meer weten over gezondheidsongelijkheid? Dan verwijzen we je graag naar de website www.gezondleven.be/gezondheidsongelijkheid

Hoe we dit aanpakken in de wijkgezondheidscentra lees je hier op onze website.

Deel dit artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn