WEGWIJS in Zorg en Gezondheid

Deze webpagina is onderdeel van het spel “WEGWIJS in Zorg en Gezondheid“.
 

Doel

Het doel van het spel is om mensen vanaf 16 jaar “wegwijs” te maken in het zorg- en welzijnslandschap.

 

Doelgroep

Het spel is  geschikt voor verschillende doelgroepen:
  • Mensen die de basis van het zorgsysteem beter willen kennen op een eenvoudige manier zoals anderstalige nieuwkomers.
  • Middelbare scholieren (sluit aan bij de eindtermen).
  • Professionals (in opleiding) als opfrissing van de sociale kaart.

 

Spelomschrijving

Het spel is opgebouwd rond 15 personages met diverse hulpvragen op vlak van gezondheid en welzijn. De spelers proberen de personages te helpen door hen door te verwijzen naar de juiste hulpverlening. Hiervoor moeten ze informatie over deze organisaties vrijspelen. Dit doen ze door zich over het speelbord te verplaatsen naar de organisaties waarover ze meer te weten willen komen. Elk personage dat naar de gepaste organisaties wordt geloodst, levert punten op. Onderweg kunnen de spelers bonuspunten verzamelen door stellingen correct te beantwoorden. Lukt het de spelers om alle personages te helpen?

Download hier de invulbladen.

** Nieuw ** Tips om het spel in 1 lesuur van 50 minuten te spelen. Bekijk de tips hier.

Digitaal luik

Deze webpagina is ontwikkeld om de digitale vaardigheden van de spelers te versterken.

In module 5 zoeken de spelers enkele praktische gegevens op over de verschillende organisaties die aan bod komen in het spel. Elke organisatie heeft een webpagina die je kan raadplegen via de QR code op de organisatiefiche of via onderstaande linken:

Per organisatie is er een filmpje beschikbaar. In elk filmpje wordt de organisatie in beeld gebracht en verder toegelicht. 
Je vindt ook een verbetersleutel voor elk personage. Per personage wordt er gelinkt naar de meest passende organisaties.

 

FAQ

Hoe kan je het spel in 1 lesuur spelen?

Op basis van tips van leerkrachten en observaties in het middelbaar onderwijs werden tips geformuleerd om het spel in 1 lesuur te spelen. Alle tips vind je hier.


Wat met lokale initiatieven en organisaties?

Lokale initiatieven en organisaties werden niet opgenomen in het spel om een zo breed mogelijk publiek aan te spreken. Uiteraard zijn deze zeer waardevol. We moedigen daarom aan om tijdens de nabespreking te verwijzen naar lokale initiatieven en organisaties die ook een antwoord kunnen bieden op de hulpvragen van de personages.


Waarom is het wijkgezondheidscentrum niet opgenomen als organisatie?

De wijkgezondheidscentra zijn niet opgenomen in het spel om een zo breed mogelijk publiek aan te spreken. Het concept ‘wijkgezondheidscentrum’ komt wel aan bod tijdens de bonusvragen. 


Wil je het spel lenen of aankopen? Of wil je een train the trainer in jouw organisatie?

Je kan het spel kosteloos ontlenen bij een wijkgezondheidscentrum in je buurt. Het spel kan aangekocht worden voor 125 euro bij Joline Goossens.

Bij een train the trainer maak je uitgebreid kennis met het spel en leer je hoe je het spel kan begeleiden. Een train the trainer kan je reserveren voor 150 euro of 100 euro bij aankoop van 3 spelen bij Stephanie Byl.


Heb je vragen? Tips of suggesties?

Mail de “Werkgroep Gezondheidsvaardigheden” van de Gentse gezondheidspromotoren.