Dr. Wils uit WGC Medikuregem neemt een Bruzz-reporter mee op ronde

Een nieuwe studie toont aan dat in geen enkel gewest het aantal huisbezoeken dat door artsen wordt afgelegd zo snel afneemt als in het hoofdstedelijke, lezen we in Bruzz [1]. Daarom ging Bruzz op stap met een arts die nog wél vaak haar ‘ronde’ doet. Dokter Marieke Wils van wijkgezondheidscentrum Medikuregem neemt de reporter mee op haar ronde.

“Een huisbezoek is meer dan gewoon medische handelingen,” zegt Marieke Wils in Bruzz. “Het staat je toe te zien hoe mensen leven, waardoor je medische problemen ook beter gaat begrijpen.”

En toch worden er steeds minder huisbezoeken afgelegd door artsen. Mobiliteit wordt in het artikel als één van de oorzaken aangehaald. Het is geen sinecure om je in Brussel met de auto te verplaatsen en vlot te parkeren. Die lange verplaatsingen worden voor veel artsen die in prestatie werken, financieel niet rendabel bevonden.

Dat geldt uiteraard niet voor Dr. Wils uit wijkgezondheidscentrum Medikuregem. Wijkgezondheidscentra werken met het forfaitair betalingssysteem. Dit betekent dat een patiënt niets betaalt voor de raadplegingen of huisbezoeken (ook geen remgeld). Het WGC ontvangt per ingeschreven patiënt maandelijks een vast bedrag van het ziekenfonds, ongeacht hoe vaak deze patiënt op consultatie komt.

En qua mobiliteit heeft Dr. Wils ook de ideale oplossing voorhanden: ze legt de huisbezoeken af met de fiets!

Het volledige artikel kan je online lezen, hier op Bruzz.be

 

[1] Bron: Bruzz, 10-05-2022, www.bruzz.be/gezondheid/op-stap-met-de-huisarts-wie-naar-de-coiffeur-kan-raakt-ook-bij-de-dokter-2022-05-10

Deel dit artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn