Een interview met Dr. Butaye, één van de pioniers van wijkgezondheidscentrum Medikuregem

Dr. Jo Butaye is huisarts en leeft en werkt sinds 42 jaar in Kuregem, een wijk in Anderlecht die in verval begon te geraken bij zijn aankomst in 1979. In een interview met de Brusselse krant Bruzz [1], legt hij uit hoe Kuregem is geëvolueerd in 40 jaar tijd. Hij krijgt patiënten op consultatie uit alle hoeken van de wereld.

In 2007 is de groepspraktijk waar hij werkt, omgeschakeld naar het wijkgezondheidscentrum Medikuregem. Zorgverleners in een wijkgezondheidscentrum worden niet per prestatie betaald, maar krijgen per patiënt een maandelijks forfait van de overheid. Voor hem maakt het een enorm verschil als je als arts niet meer gebonden bent aan prestaties. “Want hoe je het draait of keert, in een eigen praktijk of in het ziekenhuis moet je prestaties afleveren om een inkomen te hebben. Je hebt er belang bij dat de patiënten regelmatig langskomen. Bij ons is dat niet zo, omdat wij een vast inkomen hebben via het forfait. Daardoor kunnen we ons ook toespitsen op andere zaken, zoals preventie.

Je kan een patiënt met bijvoorbeeld bronchitis ook makkelijker zonder medicatie naar huis sturen. Kom overmorgen terug als het niet beter is. Als je per prestatie werkt, moeten de mensen betalen en verwachten ze er iets voor terug: een voorschrift voor medicatie. Door het feit dat we een wijkgezondheidscentrum zijn, een vzw dus, hebben we ook subsidies gekregen voor ons gebouw. Zo konden we onze eigen financiën gebruiken om extra krachten aan te werven voor het onthaal, maar ook vroedvrouwen, een sociaal assistent, een diëtist, een beweegcoach. We werken nu meer in team en kunnen patiënten intern doorsturen, bijvoorbeeld naar de psycholoog. Als dat extern moet, is het voor sommige mensen al een brug te ver.” [1]

Binnenkort gaat Jo op pensioen, maar neerzitten is niks voor hem. Hij blijft actief achter de coulissen van het wijkgezondheidscentrum Medikuregem en wil aan de slag als vrijwilliger in Marokko en elders in Afrika.

 

Het volledige interview kan je hier lezen op www.bruzz.be.

 

[1] Foto en artikel in Bruzz, 17 november 2021, “Interview met huisarts Jo Butaye over 42 jaar wonen en werken in hartje Kuregem” – auteur Bettina Hubo

Deel dit artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn