Er zijn te weinig huisartsen, wachtlijsten worden langer, sociale ongelijkheid neemt toe en ook de betaalbaarheid van de gezondheidszorg komt onder druk te staan. Het zijn maar enkele symptomen van onze zieke gezondheidszorg…
Een koerswijziging in de gezondheidszorg dringt zich op. Volgens Jan De Maeseneer wordt er echter op geen enkel politiek niveau ernstig gepraat over een hertekening van de gezondheidszorg. Daarom presenteert hij zélf een ambitieus toekomstplan: De gezondheidszorg in België in 2030.
In Knack lichtte hij vorige week enkele voorstellen toe. [1]
Jan De Maeseneer pleit voor een gedecentraliseerde gezondheidszorg in een solidaire samenleving. De verantwoordelijkheid voor de organisatie van de gezondheidszorg wil hij leggen bij de gewesten en de federaal geïnde financiële middelen moeten naar omhoog. Daarnaast stelt hij in zijn plan dat alle zorgverleners op de eerste lijn rechtstreeks toegankelijk moeten worden. “Zonder verwijzingsbrief naar de arts of psycholoog gaan: dat moet kunnen, op voorwaarde dat die alle informatie deelt met de huisarts”, lezen we in Knack. Samenwerking in vaste teams van huisartsen, kinesitherapeuten, thuisverpleegkundigen, enz. en brede netwerken moeten de zorgkwaliteit ten goede komen.
Ook voor de ziekenfondsen heeft hij een gedaanteverandering voor ogen. Voor hen ziet hij een rol weggelegd als pluralistische en autonome middenveldorganisaties, die burgers informeren rond gezondheid, problemen in de zorg aankaarten en erop toezien dat iedereen er vlot toegang toe heeft.
Dit geeft alvast stof tot nadenken! Graag verder lezen? Het volledige toekomstplan vindt u hier.
[1] Knack, 10-24 sept. 2019, p.32