#SOSMoria

#SOSMoria is een noodoproep op initiatief van een Nederlandse huisarts en gynaecoloog. Zij waarschuwen voor een medische en humanitaire ramp op de Griekse eilanden, waar duizenden vluchtelingen in kampen ondergebracht zijn. Deze mensen zijn kansloos bij een uitbraak van de COVID-19-epidemie.

Met de oproep willen ze Europese artsen en hulpverleners mobiliseren om onze beleidsvoerders te overtuigen dat het tijdens deze gezondheidscrisis zowel medisch als ethisch noodzakelijk is om de vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden te evacueren. Een toenemend aantal zorgverleners schaart zich achter het initiatief.

Zo ook Lucie Blondé, arts in WGC De Kaai. Zij is afgelopen winter teruggekomen van haar zesde missie in het vluchtelingenkamp Moria op Lesbos en beschreef wat ze zag o.a. in MO Magazine (https://www.mo.be/wereldblog/raki-rellen).

Je kan het initiatief steunen door de noodoproep te tekenen op www.sosmoria.eu. Wij delen de open brief hieronder [1]:

“Oproep van Europese artsen: breng vluchtelingen Griekse eilanden in veiligheid.

Wij, artsen van Nederland/Europa, roepen de leiders van onze overheden en de Europese Unie op om de vluchtelingen in Griekenland per direct in veiligheid te brengen.
De afgelopen jaren zijn de vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden overbevolkt geraakt. De corona epidemie die in de kampen dreigt aan te komen zal catastrofale gevolgen hebben voor de vluchtelingen, ook voor de Griekse inwoners en de rest van onze Europese samenleving.
Het is een illusie dat een corona uitbraak in deze kampen zou kunnen worden gecontroleerd. In de kampen wonen in totaal 40.000 mensen op een paar vierkante kilometer. Er is nog slechts een handjevol artsen aanwezig. De vele kinderen en volwassenen worden ook nu al geteisterd door fysieke en mentale trauma’s.
Als Europa nu wegkijkt kan deze situatie ontaarden in een medische ramp, en die kan een fatale uitwerking hebben op de normen en waarden van de gezondheidszorg van Europa.

Hiertegen moeten we de vluchtelingen, de Griekse bevolking die al jarenlang klem zit, en onze gehele Europese bevolking beschermen.
Wij artsen hebben een eed afgelegd waarin we beloven medische zorg te verlenen aan ieder individu ongeacht persoon en afkomst. Als Europese dokters zijn we verplicht om er alles aan te doen deze medische catastrofe te voorkomen.
De leiders van de Europese Unie hebben vier jaar geleden ook een belofte gedaan: elk land zou een vastgesteld aantal vluchtelingen opnemen vanuit Griekenland en Turkije. Geen enkel EU-land is deze afspraak nagekomen. Om de vluchtelingen naar kampen op het Griekse vasteland te verhuizen is niet genoeg; ook deze kampen zitten overvol.

Wij roepen alle leiders van de EU op om de afspraak, die in 2016 gemaakt is, na te komen en vluchtelingen volgens de eerder gemaakte afspraken op te nemen in hun land om deze medische ramp op Europese grondgebied te voorkomen.

[…] Lees verder op www.sosmoria.eu

[1] https://www.sosmoria.eu/

Deel dit artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn