“We zijn samen verantwoordelijk voor het welbevinden onze patiënten”

Op 10 februari ging de ‘Dag van de praktijkopleider’ door, georganiseerd door ICHO vzw, een organisatie die instaat voor het Interuniversitair Samenwerkingsverband HuisartsenOpleiding. Ook de wijkgezondheidscentra waren aanwezig, en niet alleen in het publiek!

We kregen de uitnodiging om tweemaal te spreken in een workshop rond ‘het forfaitair betalingssysteem in een interdisciplinaire eerstelijnspraktijk’, dit in samenwerking met twee andere federaties (Feprafo en Geneeskunde voor het Volk). Er namen telkens een 20-tal huisartsen deel.

 Anaïs Verbeke, verpleegkundige in wijkgezondheidscentrum De Kaai in Gent, sprak over de interdisciplinaire samenwerking rond diabetespatiënten in het wijkgezondheidscentrum. “We zijn samen verantwoordelijk voor het welbevinden van de patiënten”, vindt Anaïs. “Voor diabetespatiënten zonder bijkomende moeilijkheden, wordt de begeleiding verdeeld onder de arts en de verpleegkundige. Omdat we in hetzelfde gebouw werken, kan er ten allen tijde veilige zorg geboden worden aan deze patiënten. De samenwerking gebeurt op een heel laagdrempelige manier omdat we onder één dak zitten.”

“We zijn samen verantwoordelijk voor het welbevinden van de patiënten. Voor diabetespatiënten zonder bijkomende moeilijkheden, wordt de begeleiding verdeeld onder de arts en de verpleegkundige. Omdat we onder één dak werken, kan er ten allen tijde veilige zorg geboden worden aan deze patiënten. De samenwerking gebeurt daarom op een heel laagdrempelige manier.”

 

Anaïs focust in haar uiteenzetting ook op de samenwerking met de huisarts-in opleiding (HAIO) in het wijkgezondheidscentrum: “Samen met de diabeteseducator kan de HAIO de zorg voor de diabetespatiënten opnemen en het zorgprotocol mee ontwikkelen. Zo kan de HAIO al doende leren. De HAIO kan meelopen met verschillende disciplines in het wijkgezondheidscentrum. In het geval van wondzorg bijvoorbeeld, komt de HAIO bij de verpleegkundige kijken.”

“Iedereen is verantwoordelijk voor bepaalde protocollen”, vertelt ze. “Ook een huisarts-in-opleiding kan verantwoordelijk zijn hiervoor. “Protocollair werken vraagt een investering, daar kunnen huisartsen-in-opleiding zeker ook een rol in spelen. Zo leren ze met een ruime en andere blik te kijken.”

Anaïs ging voluit de uitdaging aan om de huisartsen in de virtuele zaal wegwijs te maken in ons zorgmodel en deed dat met verve. Daar zijn we enorm fier op!

Wil je meer weten over onze visie op zorg? Neem dan hier een kijkje of heb je nog vragen over het forfaitair betalingssysteem? Hier vind je alle antwoorden.

Deel dit artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn